"Венеціанка" ухвалила висновки щодо закону про судоустрій і статус суддів

П'ятниця, 20 березня 2015, 15:34

В п'ятницю Рада експертів з конституційного права Європи - Венеціанська комісія - ухвалила висновки щодо закону України "Про судоустрій та статус суддів", а також про внесення змін до закону про Вищу раду юстиції.

Про це "Європейську правду" повідомили у Венеціанській комісії.

В цілому Венеціанська комісія назвала закон послідовним, добре зведеним і таким, що виконує попередні рекомендації Венеціанської комісії. Зокрема, комісія вітає зміцнення ролі Верховного суду, формальну роль президента у призначенні суддів, введення переліку підстав для настання відповідальності за порушення присяги тощо.

Однак у комісії наголосили, що "серйозні проблеми залишаються і їх потрібно вирішувати на конституційному та законодавчому рівнях".

Зокрема, комісія зазначає: "Потрібно передбачити використання інших мов, ніж українська; функції президента у підписанні сертифікатів суддів і вимога приведення судді до присяги у присутності президента мають бути переглянуті; відсторонення некомпетентних і корумпованих представників судової влади має здійснюватись справедливо і належним чином".

Крім того, оцінка кваліфікації суддів має узгоджуватися з процесом люстрації.

У Венеціанській комісії зазначили при цьому, що "найсерйозніші проблеми, які стосуються незалежності судових органів в Україні, лежать в конституційних положеннях, а не в законі про судоустрій. 

Тому комісія наголосила на необхідності поправок до Конституції, зокрема, щодо ролі Верховної ради у призначенні і звільненні суддів. Крім того, "мають бути видалені з Конституції повноваження президента з встановлення і ліквідації судів".

У Венеціанській комісії також привітали створення комісії з конституційної реформи.

"Ми підтверджуємо готовність допомагати українській владі, якщо так допомога у вдосконаленні законодавства і Конституції у частині судової системи і статусу суддів знадобиться", - йдеться у документі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: