Україна – на 4-му місці за невиконанням системних рішень ЄСПЛ

Понеділок, 23 березня 2015, 17:18

Україна посіла четверте місце серед 47 країн-членів Ради Європи за кількістю справ, за якими Європейський суду з прав людини (ЄСПЛ) виніс рішення, але виконання яких досі не визнане Комітетом міністрів Ради Європи (КМ РЄ).

Про це свідчить річний звіт КМ РЄ, оприлюднений на сайті організації.

Згідно з документом, на кінець 2014 року 1009 рішень ЄСПЛ перебували у стані виконання. Йдеться передусім не про рішення, що потребують грошового відшкодування, а про вердикти Страсбурзького суду, які вимагають внесення змін до нормативної бази країни-відповідача або ж вирішення системних проблем з дотриманням прав людини.

Лише три країни Ради Європи мають більшу кількість проблемних рішень – Італія (2 622), Туреччина (1 500) та Росія (1 474).

При цьому тільки Україна та Росія у 2014 році лише нарощували кількість справ, що перебувають на контролі Комітету міністрів РЄ, майже не виконуючі старі рішення.

В України на контролі КМ РЄ протягом року з’явилося 59 нових справ, знято з контролю через остаточне виконання – сім справ. В Росії за рік з’явилося 150 нових системних рішень, знято з контролю – лише три.

Згідно з документами РЄ, на контролі перебуває виконання рішень ЄСПЛ щодо України у таких сферах (перераховано найбільші групи):

–  469 щодо невиконання державними органами та України рішень національних судів (переважно йдеться про рішення, за якими держава має виплатити певну компенсацію);

–  268 щодо невиправданої тривалості кримінального переслідування;

–  55 щодо умов тримання під вартою, включно з ненаданням медичної допомоги;

–  37 щодо жорстокого поводження з боку міліції та відсутності ефективного розслідування;

–  33 щодо порушень під час попереднього ув’язнення.

Як повідомляла "Європейська правда", протягом минулого року Україна провалила також виконання рішень ЄСПЛ про виплату фінансової компенсації, хоча раніше виконання таких рішень Києвом викликало значно менше проблем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.