Брюссельські жарти: Франція продасть "Містралі" Євросоюзу

Середа, 1 квітня 2015, 10:51

Франція продасть кораблі "Містраль", які були побудовані для Росії, дипломатичній службі ЄС для формування "справжньої європейської оборонної політики".

Цю жартівливу новину поширило провідне європейське видання EUobserver 1 квітня, не вказавши, що це жарт.

Видання наводить слова Федерікі Могеріні, які вона нібито сказала сьогодні: "Купівля установою ЄС двох суден є історичним кроком у формуванні загальної оборонної політики, як це передбачено у статті 42 Лісабонського договору".

Новина також проілюстрована фотографією "Містраля" і підписом ""Юнкер" буде переміщений в Люксембург у липні".  Між тим, як відомо, Люксембург не має виходу до моря.

 

Видання пише, що, відповідно до угоди, перший корабель "Севастополь", який наразі проходить ходові випробування недалеко від французького порту Сен-Назер, повинен бути переданий ЄС у травні.

"Він буде перейменований на "Юнкер" на честь президент Європейської комісії Жана-Клода Юнкера, а також буде розміщений в Ризі, столиці головуючої в ЄС Латвії", - пише видання.

Другий корабель, який має отримати назву "Могеріні", повинен бути зданий в 2016 році і розміститься на острові Лампедуза, у рідній для Могеріні Італії.

Видання зазначає, що "Юнкер" буде укомплектований персоналом з країн Бенілюксу, включаючи військовослужбовців з Бельгії та Люксембургу, але не з Нідерландів.

Решта 26 держав-членів будуть представлені в екіпажі корабля на невисоких посадах - наприклад, британські коки.

"Юнкер" ходитиме під прапором ЄС, але зареєструють його в Панамі для зменшення оподаткування.

Початкове завдання "Юнкера" - стримування російської агресії в регіоні Балтійського моря.

Але згодом корабель переведуть до Люксембурга, коли ця країна почне головування в ЄС у липні.

"Могеріні" матиме італійський екіпаж і залишатиметься в Лампедузі.

"Корабель захищатиме цінності ЄС шляхом виявлення нелегальних мігрантів на шляху до Європи, переконавшись, що вони повернуться туди, звідки прийшли", - зазначає джерело в ЄС.

Зазначимо, що російське видання ТАСС вже передрукувало цю інформацію як серйозну новину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.