Ми просимо Європу відкрити нам свої ринки і збільшити квоти - Абромавичус

Четвер, 2 квітня 2015, 13:09

Україна просить Європу відкрити свої ринки для нашої сільгосппродукції і збільшити квоти на продукти харчової та аграрній промисловості.

Про це заявив глава Мінекономрозвитку Айварас Абромавичус в інтерв'ю Deutsche Welle.

"Ми просимо Європу відкрити нам свої ринки для нашої сільгосппродукції. Адже риба - це добре, але вудка теж потрібна. Щорічна квота ЄС на ввезення української продукції виконується нашими виробниками швидше, ніж за місяць. Тому зустрічаючись з політиками ЄС, я завжди кажу, що у нас є високоякісна продукція харчової та аграрної промисловості. Ми просимо нам збільшити квоту", - сказав Абромавичус.

За словами міністра, незважаючи на скрутне становище країни, український експорт в країни ЄС минулого року збільшився.

"Це хороша тенденція. Для порівняння: з Росією торговельний оборот впав на 43%. Але рівень зростання експорту в ЄС міг би бути і більше. Поки цього не відбувається. Чому? З одного боку, українські підприємства ще не готові експортувати свої товари у великих обсягах. Їм необхідно пройти європейську сертифікацію. ЄС нам в цьому допомагає", - додав він.

Зазначимо, що експорт товарів з України до країн Євросоюзу за підсумками IV кварталу 2014 року суттєво знизився, нівелювавши зростання протягом всього попереднього року.

Як повідомлялося, українські аграрії достроково вичерпали квоти на кукурудзу та мед. Майже вичерпані позиції по яблучному та виноградному соку - на 98,4% (залишок становить 157 тонн з 10 тис. тонн) та квартальну квоту по м’ясу птиці (4 тис. тонн).

Квота на поставки пшениці в ЄС вибрана приблизно на третину - майже на 317 тис. т з 950 тис. т, визначених квотою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.