Скандал у Польщі: прослуховували міністра оборони

П'ятниця, 3 квітня 2015, 10:30

В одному з ресторанів Варшави, на місці зустрічі міністра оборони Польщі Томаша Сємоняка з голландською колегою Жанін Хенніс-Пласшерт виявили пристрої для прослуховування.

Про це пише Gazeta Wyborcza.

"Жучки" виявили у кімнаті для VIP-клієнтів популярного серед політиків та бізнесменів ресторану "Ружана на Мокотові" під час рутинної перевірки кімнати службою військової контррозвідки.

"Я не був шокований цим, адже багато років працюю у сфері національної безпеки. Розголосу ця справа набула тільки тому, що просочилася в медіа. Мене зовсім не дивує те, що когось цікавлять зустрічі міністрів оборони" - сказав Сємоняк.

При цьому міністр не вважає, що прослуховування його зустрічі з голландською колегою є частиною скандальної справи з підслуховуванням різних членів польського уряду.

"Думаю, справа в легкодоступності таких пристроїв, тому вони так поширені" - сказав він.

За його словами, на зустрічі з голандською колегою не зачіпалися теми, розголошення деталей яких могло б зашкодити Польщі.

Нагадаємо, що скандал виник 16 червня минулого року після оприлюднення у ЗМІ телефонних розмов високопоставлених політиків.

Тижневик Wprost отримав також аудіозапис розмов високопосадовців, зокрема міністра внутрішніх справ Бартломея Сенкевича і голови Нацбанку Марека Бельки. У ході цих розмов чиновники, вживаючи ненормативну лексику, обговорювали вирішення не цілком законними способами як державних, так і особистих питань.

Після оприлюднення записів тодішній голова Ради міністрів Польщі Дональд Туск навіть припустив оголошення дострокових парламентських виборів, якщо конфлікт не буде вичерпано.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.