Росія могла організувати "касетний скандал" у Польщі через плани уряду обмежити поставки вугілля – ЗМІ

Середа, 25 червня 2014, 11:21

За прослуховуванням високопоставлених польських політиків та оприлюдненням низки їхніх приватних розмов можуть стояти спецслужби Російської Федерації, котрі таким чином хотіли вплинути на позицію польського уряду в боротьбі з нелегальним імпортом вугілля до Польщі.

Як передає кореспондент УНІАН з Варшави, про це повідомляють польські ЗМІ, коментуючи останні події, пов'язані з арештом ще двох людей, замішаних у цій справі. Один із них - польський мультимільйонер, котрий, власне, займався імпортом російського вугілля.

"Є серйозна ознака, що вказує на росіян як на джерело касетного скандалу. Польський уряд нещодавно намагався зіпсувати їхні плани", - відзначає Puls Biznesu.

Gazeta Wyborcza зауважує, що польська влада планувала обмежити поставки вугілля з Росії.
"Не можна виключити, що, завдаючи удару по впливових польських чиновниках, хтось хотів потопити плани уряду щодо серйозного обмеження імпорту вугілля. А цю сировину ми привозимо у першу чергу з Росії", - пише газета.

Портал WP.pl зазначає, що напередодні оприлюднення перших записів розмов польських політиків в одній із компаній заарештованого вчора бізнесмена були проведені обшуки та затримані її працівники. Справа стосувалася власне поставок вугілля, але тоді бізнесмена і мультимільйонера ще не затримували. Також на його фірму працював затриманий раніше менеджер одного із ресторанів, де записувалися розмови польських політиків. Крім того,  у вівторок, 24 червня, польські правоохоронці заарештували третю особу, яка теж пов'язана з цим бізнесменом.

Нагадаємо, на початку тижня глава уряду Польщі Дональд Туск заявив, що оприлюднення записів розмов польських політиків організоване людьми, котрі хотіли послабити позицію польської влади, в тому числі в контексті останніх подій в Україні.

Туск заявив, що не буде звільняти жодного з міністрів, та назвав першочерговим завданням знайти тих, хто організував нелегальний запис їхніх розмов.

У квітні цього року польські ЗМІ писали про проблеми місцевих вугільних компаній через демпінгові поставки вугілля з Росії, яка продає його у Польщі на 30% дешевше. Медіа відзначали, що росіяни мають величезний надлишок вугілля, котре не мають де продавати, і тому реалізують його з такою великою знижкою на інших ринках.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.