Посол Польщі розповів, чого Україні не вистачає для безвізового режиму з ЄС

Вівторок, 7 квітня 2015, 15:17

Посол Польщі в Україні Генрік Літвін вважає, що неправильно говорити про те, що на Ризькому саміті в травні Україна отримає безвізовий режим з ЄС, але на той момент стане зрозумілим календар, згідно з яким сторони зможуть досягти угоди.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню "Апостроф".

"Говорити про те, що під час Ризького саміту не планується введення безвізового режиму між Україною та ЄС не можна. Виходить, що раніше це планувалося, а зараз - ні. Це неправильно. Візова лібералізація - це програма, в рамках якої необхідно реалізувати основні технічні умови",- сказав дипломат.

Разом з тим посол додав: "Політичні рішення з цього приводу вже прийнято. В цьому немає жодного сумніву. Політично Європейський союз готовий відкрити безвізовий рух. Залишилося лише реалізувати конкретні технічні умови українською стороною. Останні оцінки фахівців, які були в Україні і які розцінювали ситуацію на місці, такі, що сьогодні Україна не встигне зробити все необхідне для того, щоб можна було офіційно підтвердити в Ризі: "Все готово, починаємо"".

Відповідаючи на питання про терміни ухвалення рішення щодо безвізового простору між Україною та ЄС, Літвін зазначив: "Я впевнений, що в Ризі ми отримаємо більш-менш конкретний календар. Який і покаже, що і коли. Говорити про конкретні дати зараз - це тільки ускладнювати ситуацію, процедури".

Раніше глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що Україна не отримає безвізового режиму з країнами Євросоюзу на саміті "Східного партнерства" у Ризі в травні 2015 року.

"Цього рішення не буде, тому що немає часу для того, щоб воно було прийнято", - сказав він журналістам у вівторок у Києві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.