Яценюк: Україна не проситиме про членство в НАТО на саміті у Варшаві

Четвер, 28 травня 2015, 14:34

Україна не проситиме про членство в Північноатлантичному альянсі на наступному саміті НАТО у Варшаві, а працюватиме над конкретними кроками, які наблизять її до альянсу.

Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, виступаючи на Київському безпековому форумі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Якщо Україна сьогодні подасть таку заявку, я не думаю, що буде одностайне голосування членів НАТО ", - сказав він, відповідаючи на запитання, чи не доцільно зараз докласти зусиль для того, щоб подати заявку на членство вже в 2016 році.

"Ніколи не проси, якщо знаєш, що тобі не дадуть", - додав він.

За словами глави уряду, зараз краще зосередитись на конкретних кроках, зокрема використати допомогу чотирьох трастових фондів, і працювати над тим, щоб відповідати стандартам НАТО. Крім того, він наголосив, що підтримка членству України в НАТО має бути висловлена на референдумі.

"Рано чи пізно ми станемо членом альянсу. Росія ніколи не матиме право вето (щоб Україні) бути європейською державою і членом НАТО", - наголосив Яценюк.

Як відомо, Україна в 2008 році вже зверталася до НАТО із заявкою про членство, але на Бухарестському саміті альянс відмовився надавати Україні План дій щодо членства (ПДЧ). За часів Януковича Київ відкликав заявку, оголосивши позаблоковий статус.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.