Україна продовжує ігнорувати рішення ЄСПЛ про невиконання судових рішень

П'ятниця, 12 червня 2015, 13:34

Україна продовжує ігнорувати рішення Європейського суду з прав людини про невиконання судових рішень.

Про йдеться у рішення суду ЄСПЛ у справі "Юрій Іванов проти України".

У своєму рішенні суд закликає українську владу забезпечити якнайшвидшу виплату справедливої компенсації, присудженої судом, а також органами внутрішнього судового правосуддя.

Суд нагадав, що проблема невиконання або затримки у виконанні рішень національних судів зберігається протягом більш ніж 10 років, незважаючи на вказівки Комітету міністрів Ради Європи, що видаються протягом багатьох років, зокрема, у п'яти проміжних резолюціях і пілотному рішенні ЄСПЛ у справі Іванова.

"Відзначимо, що у зв'язку з цим Європейський суд з прав людини продовжує звертатися до уряду України у випадках, схожих зі справою Іванова", - наголошується в рішенні.

Ще в 2009 році суд ухвалив у справі "Юрій Іванов проти України" пілотне рішення - тобто таке, яке згодом має "клонуватися" на аналогічні справи.

Згідно з практикою ЄСПЛ по клонах справи "Іванов проти України", суд зобов'яже Україну виплатити позивачеві з держбюджету вихідний борг (як правило, з урахуванням інфляційного індексу), а також відшкодувати моральну шкоду в розмірі 3 тис. євро для тих, хто чекав на виконання суду в Україні протягом більше трьох років, або 1,5 тис. євро тим, хто чекав менше.

Іванов скаржився на невиплату йому 1,5 тис грн при звільненні з військової служби, а в результаті отримав від держави 174 євро на погашення початкового боргу та інфляції, 2,5 тис. євро моральної компенсації і 1740 євро для компенсації судових витрат.

Суд також зазначає, що засоби правового захисту, введені в 2013 році, не вирішили в Україні проблему невиконання або затримки у виконанні рішень національних судів.

ЄСПЛ відзначає інформацію щодо ймовірного введення альтернативної схеми оплати і висловлює стурбованість тим, що ця схема, якщо не буде ретельно розроблена, може суперечити зусиллям влади із впровадження ефективних засобів правового захисту.

Суд підкреслює, що запланована схема в будь-якому разі не може застосовуватися до виплати справедливої компенсації, призначеної судом, і повинна бути зроблена виключно відповідно до умов та протягом термінів, встановлених судом.

Як повідомлялося, Україна посіла четверте місце серед 47 країн-членів Ради Європи за кількістю справ, за якими Європейський суду з прав людини (ЄСПЛ) виніс рішення, але виконання яких досі не визнане Комітетом міністрів Ради Європи (КМ РЄ).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: