Польща та Україна вперше за 5 років обговорюють повернення творів мистецтва

Вівторок, 16 червня 2015, 10:36

Польсько-українська комісія з питань повернення творів мистецтва проводить першу після п’ятирічної перерви зустріч в Ольштині в північно-східній Польщі.

Про це повідомляє "Польське радіо".

Перша зустріч комісії відбулася в 1997 році, тоді польська сторона подала вісім подань про повернення творів мистецтва, які після Другої світової війни опинилися на території України.

За словами заступника міністра культури Польщі Петра Жуховського, незважаючи на майже двадцятирічне існування польсько-української комісії, досі не вдалося повернути жодних культурних цінностей.

"Відтоді у нас немає особливих результатів. Це дуже складні речі, те, чого вдалося досягти, і що має надзвичайно суттєве значення, це той факт, що ми інвентаризували речі, які знаходяться в Україні", - сказав він.

На правові проблеми, пов’язані з взаємним поверненням творів мистецтва, звертає увагу також представник української сторони Ігор Ліховий.

Перша проблема – це відповідь на питання, чи даний твір загарбано чи його подарували. Має значення і той факт, чи колекція опинилися за кордоном унаслідок її зміни чи її було вивезено.

Зустріч польсько-української комісії з питань повернення творів мистецтва закінчиться у четвер.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.