Бернський музей прийняв колекцію конфіскованих нацистами творів мистецтва

фото
Понеділок, 24 листопада 2014, 13:45

Музей образотворчого мистецтва у Берні прийняв рішення прийняти скандальну колекцію творів мистецтва, які донедавна зберігав у своїй квартирі в Мюнхені Корнеліус Гурлітт, син одно з арт-дилерів Гітлера.

Про це повідомляє видання Swissinfo.

"Це було непросте рішення," заявив на прес-конференції в Берліні Крістоф Шаблін, глава ради фонду музею. Він додав, що в музеї не було ніякого відчуття тріумфу з цього приводу, враховуючи історію, яка значною мірою "тяжіє над цією колекцією".

При цьому Німеччина продовжуватиме виконувати дослідження з розкриття походження 1200 картин, малюнків та ескізів і покриватиме всі судові витрати музею пов’язані з позовами з боку спадкоємців євреїв, чиї картини були конфісковані нацистами.

Колекцію, в якій присутні шедеври Пікассо, Клеє, Матісса, Шагала та інших геніїв модерну, було віднайдено випадково, коли німецькі митники знайшли у Корнеліуса Гурлітта 9 тис євро готівки і запідозрили його в ухилянні від сплати податків.

Анрі Матісс "Жінка, що сидить"

Після смерті Гурлітта у травні стало відомо, що свою колекцію він залишив у спадок Музею образотворчого мистецтва у Берні.

Тоді рада попечителів музею взяла час на те, щоб прийняти непросте рішення про прийом колекції, зважаючи на правові та моральні наслідки такого спадку, який може потягнути за собою сотні претензій від нащадків жертв нацизму. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.