Захід недооцінює рівень російської загрози - Chatham House

Четвер, 4 червня 2015, 10:02

Захід недооцінює рівень російської загрози, і йому слід розробити чітку стратегію щодо Москви, яка базуватиметься на загальній трансатлантичній та європейській оцінці російських реалій.

Про це йдеться у доповіді "Російський виклик" ("The Russian Challenge"), складеній експертами лондонського Королівського інституту міжнародних відносин.

Експерти підкреслюють необхідність запобігання і стримування тиску Росії на сусідні європейські країни без проведення при цьому розділових ліній і відновлення європейської системи безпеки, заснованої на суверенітеті, територіальній цілісності та праві держав самостійно обирати свою долю.

Експерти також рекомендують підтверджувати прихильність повного суверенітету пострадянських незалежних держав за кожної зручної можливості.

Також рекомендується позбавити Росію важелів на енергетичних ринках ЄС і боротися з російською пропагандою.

Необхідно також підтримання санкцій до тих пір, поки Росія проводить агресивну політику в Україні.

На думку експертів, Захід має готуватися до можливої і неминучої зміни режиму в Росії (чи то поліпшення або погіршення).

Крім того, НАТО має продемонструвати Росії свою готовність до протистояння "гібридній" війні. Альянс повинен терміново відновити звичайні сили стримування, щоб Росія не спокушалася на легкі, на її думку, цілі.

У доповіді йдеться, що амбіції Володимира Путіна постійно підживлювалися непереконливою реакцією Заходу, в тому числі, наприклад, після того як Росія захопила Абхазію і Південну Осетію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.