Україна приєднається до угоди СОТ про держзакупівлі

Четвер, 4 червня 2015, 17:31

До кінця 2015 року Україна офіційно приєднається до  оновленої версії Угоди Світової організації торгівлі про державні закупівлі (Government Procurement Agreement, GPA).

Як зазначається на сайті Міністерства економічного розвитку та торгівлі, такий крок надасть можливість українським підприємцям брати участь у зарубіжних тендерах.

У міністерстві зазначають - приєднання України до цієї угоди відкриє українським компаніям  доступ до публічних закупівель 43 країн-учасниць СОТ із загальним обсягом ринку близько $1,7 трлн. При цьому український ринок публічних закупівель від початку відкритий, а тому приєднання до угоди не вплине на нього.

Як зазначають у міністерству, на початку червня відбулася низка двосторонніх зустрічей у рамках процесу приєднання України до Угоди: з очільником профільного Комітету СОТ Джоном Ньюманом та представниками країн-учасниць (ЄС, США, Канади, Швейцарії, Норвегії, Гонконгу, Японії, Тайваню, Кореї, Сінгапуру та інших). Під час виступу у Комітеті GPA в Женеві (Швейцарія) представники Мінекономрозвитку ознайомили учасників засідання з результатами роботи української сторони.

В міністерстві очікують на попереднє рішення про приєднання України до Угоди вже на наступному засіданні Комітету СОТ, а на завершення всіх формальних процедур – на міністерській конференції СОТ у грудні.

Нагадаємо, багатостороння Угода GPA регламентує процес закупівлі товарів і послуг державними організаціями країн - членів СОТ. Оригінальна версія Угоди була прийнята в 1996 р.  У 2011 році був створений оновлений текст Угоди з урахуванням сучасних умов ринку держзакупівель.

Угода GPA зараз поширюється на 43 держави (включаючи 28 країн ЄС). Ще 10 країн - Албанія, Китай, Грузія, Йорданія, Киргизія, Молдова, Чорногорія, Нова Зеландія, Оман і Україна - подали заявки на участь.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.