Яценюк у США хвалився реформами і розповів, який вибір ставить Путін перед Україною

Вівторок, 9 червня 2015, 10:06

Військова агресія Росії - це намагання запобігти змінам, змушуючи Україну обирати між безпекою та реформами.

Про це йдеться у статті прем’єр-міністра Арсенія Яценюка для видання Washington Post.

Яценюк, який наразі перебуває у США і має зустрітися з представниками Конгресу, а також керівниками МВФ, заявляє, що Україна реалізувала вже багато реформ, у тому числі у бюджетній сфері.

Наводимо переклад статті Арсенія Яценюка:

Україна веде війну на два фронти. Те, що ви бачите по телевізору, відбувається на сході нашої країни, де тисячі російських військ беруть участь у збройній агресії проти територіальної цілісності України, в тому числі незаконної анексії Криму.

Менш помітна, але не менш важлива, це війна України проти радянського минулого, корупційної спадщини і поганого правління. Ці бої треба прийняти і перемогти в них, тому що вони, по суті, про те ж - бажання України будувати процвітаюче і демократичне майбутнє.

Президент Росії Володимир Путін хоче, щоб ми зазнали невдачі, бо він знає, що демократичні ідеї заразливі і вільна Україна створить небажаний приклад у себе вдома. Військове втручання Росії є намаганням запобігти змінам, змушуючи нас вибирати між безпекою та реформами.

Українці об'єдналися, відкидаючи цей вибір. Ми знаємо, що єдиний спосіб повернути контроль над нашим майбутнім - створити сучасне західну суспільство, засноване на підзвітній уряду, вільній ринковій економіці та верховенстві закону. Замість того, щоб уповільнити темпи політичних і економічних змін, ми прискорюємо його.

Багато важливих реформ вже реалізовані.

Ми забезпечили сувору бюджету дисципліну і почали повномасштабну економічну дерегуляцію, розрізаючи хащі бюрократії, яка душить підприємництво і сприяє корупції. Ми прибираємо вплив олігархів на економічне та суспільне життя. Ми делегували фінансові повноваження місцевим громадам, які ближче до наших громадян.

Наше непросте рішення накласти великі внутрішні тарифи на газ сприяє вилученню головної корупційної схеми, підвищить ефективність  і ріст вітчизняного виробництва, і знизить потребу в російському імпорті.

Ми почали хвилю розслідувань і арештів у справах щодо корупції, в тому числі проти вищих посадових осіб держави. Ми значно скоротили штат державної служби. Податкова система спрощується, щоб стимулювати інвестиції та знизити шахрайство.

Але нам потрібна підтримка наших партнерів, щоб допомогти нам стабілізувати економіку і запобігти подальшій російській агресії, поки ми втілимо реформи.

Ми вдячні за допомогу, яку ми вже отримали. Ми б не змогли стабілізувати фінансове становище без програми Міжнародного валютного фонду, погодженої в лютому. Нам знадобиться більше підтримки у вигляді двосторонньої допомоги США, технічної допомоги, приватних інвестицій. Нам також потрібно, щоб міжнародні санкції щодо Росії зберігалися, поки мінські угоди не будуть повністю реалізовані.

Ніхто не повинен мати жодних сумнівів, що поставлено на карту. Велике досягнення "єдиної і вільної Європи", що ознаменувало закінчення холодної війни, перебуває під безпосередньою атакою авторитаризму і імперіалізму. Україна несе на собі основний тягар від цієї атаки, але якщо дозволити руйнування нашої незалежності, та наслідки будуть далеко за межами України.

Це призведе до нових загроз і криз, які будуть ще більш важкими. Сама ідея демократії буде підірвана.

Разом ми можемо запобігти цьому. З нашою твердою прихильністю реформам та підтримці наших партнерів, ми можемо втілити в життя мрії нашого народу за свободу і процвітання. Демократія найбільш потужна ідея із коли-небудь задуманих і демократичні країни як ніколи мають стояти плечем до плеча. Протягом минулого сторіччя США показали уроки лідерства. Ми як і раніше натхненні цим прикладом сьогодні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: