Чалий визнав: ЄС просив Київ виконувати мінські угоди, не чекаючи РФ

П'ятниця, 10 липня 2015, 18:05

Колишній заступник глави адміністрації президента Валерій Чалий, призначений 10 липня на посаду посла України в США, визнав коректність інформації про дипломатичний тиск Євросоюзу задля одностороннього виконання мінських угод з боку України.

Про це Чалий заявив в інтерв’ю виданню "Дзеркало тижня".

За його словами, такі дискусії відбуваються час від часу.

"В нас є чітке розуміння, що без відведення техніки, без закриття кордону, через який уся ця техніка поставляється, без звільнення заручників складно уявити проведення якихось виборів.

І коли ситуація заходить у глухий кут, то європейські партнери починають, так би мовити, стимулювати, щоб Україна була активнішою зі свого боку в імплементації мінських угод. Навіть якщо якісь пункти не виконані Росією", - заявив він.

Як повідомлялося, раніше "Європейська правда" розкрила деталі закритих переговорів під час візиту до Києва комісара ЄС з питань сусідства та розширення Йоганеса Гана. Він, зокрема, закликав Україну надати Донбасу "особливий статус" необмеженого терміну дії, не чекаючи на припинення вогню та відведення військ.

Згодом в ЄС заявили, що не наполягають на односторонньому виконанні Україною мінських домовленостей.

За словами Чалого, Київ буде дотримуватися логіки мінських домовленостей. Нинішні ж дії щодо визначення особливостей місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також виконання зобов'язань щодо децентралізації і конституційної реформи Чалий назвав "підготовчими кроками", які робить українська сторона.

"Але для нас абсолютно неприйнятно, щоб Україна пішла на всі політичні рішення, і при цьому на виборах на Донбасі стояли люди з автоматами і "забезпечували" виборчий процес", - зазначив посол.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: