РФ стурбована імпортом риби з ЄС під виглядом ісландської

Вівторок, 14 липня 2015, 15:58

Росія розглядає можливість заборони транзиту ісландського продовольства до РФ через територію Євросоюзу у зв'язку з високим ризиком підробки супровідних документів в ЄС.

Про це повідомляє російське інформагентство ТАСС з посиланням на прес-секретаря Федеральної служби з ветеринарного і фітосанітарному нагляду РФ (Россільгоспнагляд) Юлії Мелано.

"Россільгоспнагляд на сьогоднішній день розглядає необхідність закриття поставок продукції (Ісландії. - Ред.) через територію Європейського союзу у зв'язку з численними випадками підробки супровідних документів", - сказала вона.

При цьому Ісландія не вживає дієвих заходів для відновлення довіри до своїх сертифікатах на постачання в РФ, зазначила Мелано.

Россільгоспнагляд запропонував MAST два можливих шляхи вирішення проблеми: або переглянути систему захисту документів від підробки, або направляти продукцію в обхід території ЄС.

Очевидно, що незгода Рейк'явіка з цими умовами може означати включення ісландської продукції до списку російських контрсанкцій.

Варто відзначити, що Ісландії немає у списку контрсанкцій РФ, хоча вона і приєдналася до західних санкцій. Як розповів в інтерв'ю ЄвроПравді посол Ісландії в Україні (за сумісництвом) Йон Балдвін Ганнібальссон, "ми чекаємо на це і жартуємо, що про нас просто забули".

При цьому, за словами Ганнібальссона, хоча контрсанкції РФ і не діють стосовно Ісландії, ісландські бізнесмени практично не ведуть операцій з РФ. "Це пов'язано з затримками оплати з боку росіян. Ісландський бізнес скаржився, що ці затримки можуть сягати навіть кількох місяців", - пояснив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.