МЗС: на нормандській зустрічі Конституцію будуть "тлумачити", а не обговорювати

Середа, 19 серпня 2015, 11:04

Німеччина ініціювала проведення 20 серпня неформальних консультацій юридичних експертів країн "нормандського формату" за участю представників Венеціанської комісії з метою роз’яснити Росії юридичні аспекти конституційних змін в Україні.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна", посилаючись на дані, отримані у Міністерстві закордонних справ України.

"Враховуючи існування у наших партнерів в "нормандському форматі" розуміння про відповідність запропонованих Україною змін до Конституції положенням  Мінських домовленостей, метою цієї зустрічі є розтлумачити російській стороні юридичні аспекти конституційних змін", - зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

Водночас у міністерстві наголосили, що зміст змін до Конституції не може бути предметом обговорення, позаяк це є суверенним правом України.

"Згідно з Конституцією, право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами. Тим більше - іноземною державою", - наголосило джерело у відомстві.

"Ми в суто юридичній площині подискутуємо про конституційність змін, попередньо схвалених парламентом, і їх відповідність логіці Мінських домовленостей, тобто шляху до миру. Але в Україні ніхто не буде підлаштовувати Конституцію під помилкове російське тлумачення цих домовленостей", - додали в МЗС.

Раніше повідомлялося, що глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив про бажання обговорити зміни до української Конституції на рівні експертів "нормандської четвірки".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: