Керрі прибув до Катару для обговорення ядерної угоди з Іраном

Понеділок, 3 серпня 2015, 15:38

Держсекретар США Джон Керрі прибув до Катару для проведення переговорів з міністрами закордонних справ країн Перської затоки.

Про це повідомляє агенція Reuters.

Метою візиту Керрі є також зниження градусу стурбованості країн Ради співробітництва арабських держав Перської затоки у зв’язку з досягненням домовленості країн "шістки" з Іраном.

"Ми хочемо вберегти регіон від будь-яких небезпек і загроз, пов’язаних з ядерною зброєю", - заявив міністр закордонних справ Катару Халід ал-Аттія, вітаючи Керрі в Катарі.

На його думку, цього можна досягти шляхом впровадження дозволів на використання ядерних технологій з мирними цілями і у відповідності з міжнародними правилами.

"Ми сподіваємося, що ядерна угода принесе безпеку і стабільність у регіон і наголошуємо на важливості співпраці з Іраном, заснованій на принципах добросусідства і невтручання, мирного вирішення суперечок", - сказав міністр.

Більшість країн Затоки стурбовані тим, що досягнена 14 липня угода з Іраном прискорить розрядку між Тегераном і Вашингтоном і додасть сміливості Ірану у підтримці воєнізованих союзників в регіоні.

У свою чергу Джон Керрі напередодні в Єгипті заявив, що угода з Іраном, якщо буде дотримана, зробить країни регіону набагато безпечнішими.

Як відомо, в липні шість країн посередників (США, Німеччина, Велика Британія, Франція, Китай і Росія) досягли угоди з Іраном щодо обмеження ядерної програми країни в обмін на пом'якшення санкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.