Повітряну поліцію НАТО в Балтії скоротили через простій винищувачів – генерал

П'ятниця, 4 вересня 2015, 14:18

Масштаби місії Повітряної поліції НАТО в Балтійських країнах були скорочені з урахуванням того, що більше половини зарахованих до місії винищувачів в останнє півріччя залишились невикористаними.

Про це заявив голова Військового комітету Альянсу чеський генерал Петер Павел, повідомляє видання Delfi.

При цьому він визнав, що повідомлення про скорочення місії було зроблено неналежним чином, але запевнив, що восьми дислокованих в Литві та Естонії винищувачів абсолютно достатньо для забезпечення безпеки повітряного простору.

"З урахуванням піврічного досвіду, керівництво ВПС прийшло до висновку, що з цих 12 літаків, які були додані до наявних чотирьох, фактично використовувалися лише два", - сказав Петер Павел.

"Я змушений визнати, що комунікація з громадськістю не була успішною. Незрозумілим видається вислів про те, що ми скорочуємо місію на вісім літаків, в тому час, як громадськість чує про зростання активності Росії в повітряному просторі", - зазначив генерал.

З 2004 року, коли Латвія, Литва і Естонія вступили в НАТО, до початку кризи в Україні, місію Балтійського повітряного патруля виконували чотири винищувачі, дислоковані в литовському місті Шяуляй.

Після анексії Криму місію зміцнили, і в останній рік союзники направляли 16 винищувачів - вісім в Литву і по чотири в Естонію та Польщу. З вересня на чергуванні залишилося по чотири винищувачі в Литві та Естонії. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.