Росія та Іран заявили про єдину позицію щодо Сирії

Понеділок, 17 серпня 2015, 14:42

Міністри закордонних справ Росії та Ірану Сергій Лавров та Мохаммад Заріф заявили після переговорів у Москві, що їхні країни мають єдину позицію щодо Сирії.

Про це повідомляє Associated Press.

Обидва дипломати застерегли від будь-яких зовнішніх спроб диктувати, яким чином має бути вирішений конфлікт сирійської громадянської війни.

"Наші держави мають спільну позицію щодо врегулювання сирійської кризи", - сказав Заріф, виступаючи через перекладача на спільній прес-конференції з Лавровим.

"Сирійці самі повинні вирішувати свою долю і своє майбутнє, а інші держави повинні тільки полегшити цей процес", - додав він.

Заріф і Лавров також заявили, що вони обговорили питання будівництва нових ядерних реакторів та інших проектів.

Ядерна угода, яка була досягнута минулого місяця між Іраном і світовими державами, призвела до серії дипломатичних кроків, спрямованих на досягнення прориву у питанні Сирії.

Лавров зустрівся минулого тижня з членами сирійської опозиції, тоді як його іранський колега був у Дамаску, щоб обговорити шляхи припинення війни з президентом Сирії Башаром Асадом.

Москва і Тегеран підтримують президента Сирії Башара Асада в конфлікті, який коштував життя понад 250 тисячам людей з 2011 року.

Як повідомлялося, Росія наполягає на створенні нової коаліції для боротьби з ІДІЛ із залученням Башара Асада, давнього союзника Москви. Але Саудівська Аравія наполягає, що Асад має залишити свою посаду.

Раніше Росія і США не змогли узгодити єдиний підхід до боротьби з "Ісламською державою".

Президент США Барак Обама санкціонував використання військової авіації для захисту сирійської опозиції від атак урядових сил.

Росія піддала нові плани США в Сирії жорсткій критиці, заявивши, що це може призвести до посилення позицій екстремістів на території країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.