Могеріні: звіт щодо катастрофи MH17 поклав край 15 місяцям спекуляцій

Вівторок, 13 жовтня 2015, 18:31

Сьогоднішній звіт голландської Ради безпеки є важливим кроком, щоб пролити світло на катастрофу рейсу MH17.

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні.

"У доповіді робиться висновок про те, що МН17 був збитий системою "Бук" і інші варіанти виключаються. Крім того, доповідь визначає площу у 320 квадратних кілометрів у Східній Україні, звідки була запущена ракета. Таким чином, звіт поклав край 15 місяцям спекуляцій щодо низки ключових фактів, які стосуються катастрофи", - йдеться у заяві.

Могеріні нагадала, що резолюція РБ ООН 2166 передбачає, що особи, які прямо або побічно відповідальні за катастрофу літака MH17, мають бути притягнуті до відповідальності і постати перед судом.

"З цією метою Об'єднана слідча група почала крирмінальне розслідування. Держави, які можуть допомогти в розслідуванні та судовому переслідуванні винних, мають повною мірою співпрацювати з кримінальним розслідуванням, яке триває", - зазначається у заяві.

Як повідомлялося, технічний звіт Радбезу Нідерландів говорить про те, літак Boeing-777 рейсу MH17 авіакомпанії "Малайзійські авіалінії" був збитий над Донецької областю в липні 2014 року ракетою, запущеною російським зенітно-ракетним комплексом "Бук".

Цей звіт містить інформацію тільки щодо обставин катастрофи літака, але не називає винних у тому, що сталося.

Визначенням конкретних осіб, причетних до катастрофи, займається інша група слідчих, звіт яких оприлюднять наступного року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.