Нідерланди таки проведуть референдум щодо асоціації Україна-ЄС

Четвер, 15 жовтня 2015, 08:03

Виборча комісія Нідерландів оголосила про те, що консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС буде проведений навесні наступного року.

Про це повідомляється на сайті Виборчої ради Нідерландів.

"Зібрано 427 939 дійсних декларацій на підтримку проведення референдуму щодо асоціації з Україною. Виборча рада оголосила, що референдум буде проведено за шість місяців", - йдеться у повідомленні.

При цьому виборча рада обіцяє найближчим часом оголосити конкретну дату референдуму.

Як зазначається, він не може бути проведений в один день з виборами.

"У разі явки щонайменше 30% на консультативному референдумі уряд повинен переглянути Угоду про асоціацію", - заявили у Виборчій раді.

При цьому там наголосили, що референдум не має зобов’язуючого характеру і його результати не можуть змусити уряд відкликати угоду.

Раніше в Нідерландах зібрали необхідну кількість підписів для проведення консультативного референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію з Україною.

Зібрати підписи вдалося завдяки інтенсивній онлайн-кампанії сатиричного блогу GeenStijl, групи громадян Burgercomite ЄС ("Комітет громадян ЄС") і євроскептичного мозкового центру "Форум для демократії".

Як відомо, парламент Нідерландів завершив процедуру ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС 7 липня.

Детально про організаторів референдуму - в статті ЄвроПравди "Історія голландського підвалу, що загрожує асоціації України та ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.