У Могеріні підтвердили: референдум в Нідерландах не завадить запуску ЗВТ

Понеділок, 28 вересня 2015, 15:30

Можливий референдум у Нідерландах щодо ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС не завадить тимчасовому застосуванню ЗВТ з 1 січня 2016 року.

Про це заявила речниця високого представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріки Могеріні Майя Косьянчич під час брифінгу у Брюсселі.

"Вступ у дію та тимчасове застосування – це дві окремі речі", - зауважила вона.

"Відповідні частини угоди про асоціацію на даний момент тимчасово застосовуються, в той час як торгівельна частина угоди має почати тимчасово застосовуватися 1 січня 2016 року",  - підкреслила Косьянчич.

"Ми говоримо про тимчасове застосування. Для того, щоб угода вступила в силу, всі країни-члени мають ратифікувати її", - уточнила вона.

Раніше повідомлялося, що тимчасове застосування розділу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, що стосується ЗВТ, розпочнеться з 1 січня 2016 року незалежно від результатів референдуму в Нідерландах щодо ратифікації асоціації.

Нагадаємо, у Нідерландах зібрали необхідну кількість підписів для проведення консультативного референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію з Україною.

Варто зауважити, що навіть якщо референдум буде організований і більшість громадян проголосують проти ратифікації документа, це не матиме обов'язкового характеру.

Влада країни може залишити своє рішення в силі.

Водночас в МЗС країни наголосили, що у випадку, якщо референдум дійсно відбудеться, це призупинить ратифікацію Угоди про асоціацію Голландією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.