ЄСПЛ зобов’язав Україну і Росію виплатити понад 17 тис. євро жителю Криму

Четвер, 15 жовтня 2015, 12:25

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розділив між Україною і Росією виплату моральної шкоди мешканцю Криму Олександру Бєлозорову, чиї права під час затримання українськими і російськими міліціонерами були порушені.

Про це йдеться у повідомленні на сайті суду.

Справа стосувалася арешту заявника в Україні і подальшої його передачі Росії у 2000 році. Зокрема, його затримали в листопаді 2000 року українські і російські міліціонери за підозрою у співучасті у вбивстві бізнесмена в Росії.

У січні 2003 року Бєлозоров був визнаний винний у змові з метою вбивства і був засуджений до 8,5 років позбавлення волі.

Батьки засудженого подавали скарги в різні інстанції української влади, заявляючи про зловживання владою, незаконність обшуку, арешту та утримання під вартою. Аналогічні скарги Бєлозоров подавав і російській владі, які лишили їх без розгляду.

У позові до ЄСПЛ заявник скаржився на порушення статей Конвенції з захисту прав людини і основних свобод Україною та Росією.

Зокрема, Бєлозоров стверджував, що Україна порушила його право на свободу та особисту недоторканність, а також право на повагу до сімейного та приватного життя.

Заявник вимагав від України сплатити йому 20 тис. євро моральної шкоди.

Росія, за його словами, порушила право на свободу і безпеку та право на судовий розгляд в розумні строки чи звільнення до суду, а також право на законність утримання під вартою після рішення суду за прискореною процедурою. Від Росії Бєлозоров вимагав 5 тис. євро.

ЄСПЛ визнав порушення даних статей Україною і Росією і зобов'язав виплатити Бєлозорову 12,5 тис. євро з боку України і 5 тис. євро з боку РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.