Уряд хоче узаконити "фірму-прокладку" у оформленні паспортів – експерт

Середа, 21 жовтня 2015, 13:50

Останні законодавчі інціативи українського уряду свідчать про наміри Кабміну узаконити чергову корупційну схему у видачі біометричних паспортів.

Про це йдеться у статті експерта Центру політико-правових реформ Віктора Тимощука "Як безвізові реформи стають ширмою для старих корупційних схем".

Як зазначає експерт, на сьогодні українці, які отримують закордонні паспорти, змушені платити ДП "Документ" по 350 грн на кожен паспорт.

Фахівець також зазначає, що більша частина з двох мільйонів біометричних паспортів запланованих до випуску цього року, має бути оплачена якраз через рахунки цього підприємства.

"І це при тому, що діяльність цього підприємства є незаконною з 1 січня 2013 року (на підставі частини 7 ст. 20 закону "Про адміністративні послуги")", – наголосив Тимощук.

Експерт нагадав, що єдиним законним платежем за закордонний паспорт є державне мито (стандартно – 170 грн).

"Після рішення Верховного суду України від 3 грудня 2013 року, всі інші платежі (за "послуги з оформлення і видачі паспорта", "за бланк" тощо) є незаконними", – продовжив фахівець.

Серед інших новацій законопроекту, експерт виділив також наміри уряду встановити, що плата за адмінпослуги встановлюється не законом, а тільки актами Кабміну.

Нагадаємо, що 7 жовтня, тобто перед голосуванням за пакет законів, необхідних для лібералізації візового режиму з ЄС, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляв, що депутати, які не голосуватимуть за пакет законів щодо лібералізації візового режиму між Україною і ЄС, мають бути позбавлені дипломатичних паспортів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: