РФ зняла заборону на експорт ядерних технологій до Ірану

Понеділок, 23 листопада 2015, 14:47

Президент РФ Володимир Путін зняв заборону на експорт ядерного обладнання та технологій до Ірану.

Указ опублікований 23 листопада, у день візиту Путіна до Ірану.

Відтепер російським підприємствам дозволено експортувати обладнання і надавати фінансові та технічні консультації, пов'язані з модифікацією іранського ядерного об'єкта Фордо і реактора в Араку.

Згідно з документом, "заборони, обмеження та інші заходи... не поширюються на здійснення постачання, продаж або передачу предметів (матеріалів, обладнання, товарів і технологій), якщо це безпосередньо пов'язано з модифікацією двох каскадів на об'єкті Фордо для виробництва стабільних ізотопів методом центрифужного збагачення, експортом з Ісламської Республіки Іран збагаченого урану, запас якого перевищує 300 кілограмів, в обмін на передачу Ірану природного урану, а також модернізацією реактора в Араку".

У Путіна, який візьме участь у саміті країн-експортерів газу в понеділок в Тегерані, запланована також зустріч з президентом Ірану Хасаном Роухані для обговорення конфлікту в Сирії.

Як відомо, Росія та Іран в сирійському конфлікті підтримують урядові війська президента Башара Асада. Росіяни стверджують, що їхня військова операція в Сирії спрямована проти ІДІЛ, але є чимало свідчень, що вони допомагають Асаду боротися з опозицією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.