Українська прокуратура не розслідує витрат порушників – ЄС

Середа, 4 листопада 2015, 16:42

Ключовою відмінністю української системи конфіскації незаконно відчуженого майна є відмова від розслідувань витрат потенційних порушників.

Про це йдеться у відповідях Представництва ЄС на 10 найпоширеніших питань щодо ініціатив по поверненню коштів, що були одержані від корупційних та інших злочинів.

"В українській системі "спеціальної конфіскації" прокуратура і досі матиме доводити незаконне походження активів порушника, і водночас не робитиметься жодного розслідування витрат порушника", - зазначають у Представництві.

Крім того, європейські дипломати заявляють про підтримку створення спеціального фонду, де згенерований дохід зберігається і використовується для її оперативних цілей. Зазначається, що одна з рекомендацій вищезгаданої Директиви ЄС для держав-членів – "розглянути можливість вжиття заходів, що дозволяють використання конфіскованого майна для суспільного інтересу або соціальних цілей".

Нагадаємо, 5 листопада Верховна рада розгляне пакет законопроектів, направлених на створення Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Створення такого агентства - одна з вимог, прописаних в Угоді про асоціацію та необхідних для отримання Україною безвізового режиму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.