НАТО думає над розширенням місії в Афганістані – ЗМІ

Понеділок, 9 листопада 2015, 09:59

Країни НАТО розглядають шляхи збільшення невійськової місії в Афганістані через зростаюче занепокоєння з приводу здатності місцевих сил протистояти бойовикам з "Талібану".

Про це повідомляє Reuters.

Таліби успішно захопили міста Кундуз в кінці вересня і утримувати його протягом декількох днів, що викликало шок серед міжнародних партнерів Афганістану, які вклали мільярди доларів, намагаючись створити сили безпеки, здатні протистояти талібам.

"Ситуація протвережує, вона не така стабільна, як ми сподівалися", - сказав генерал НАТО Ганс-Лотар Домроуз.

За його словами, слабкий державний контроль у багатьох сферах і корупція роблять роботу зі створення системи безпеки складнішою, але додав: "Якщо ми не затримаємося, то існує значна небезпека того, що це призведе до повного провалу".

Міністри з країн НАТО зустрінуться на початку грудня, щоб визначитися з майбутнім програми "Рішуча підтримка", невійськова місія під керівництвом НАТО для навчання, консультуцій і надання допомоги афганському уряду і силам безпеки.

Формально НАТО-афганський договір є безстроковим, однак на практиці його майбутнє залежить від готовності країн-членів надавати війська і ресурси.

Чиновники описують стратегію коаліції НАТО і союзників відчуттям втоми і сумнівів.

"Ніхто не задоволений прогресом. Сили Альянсу не можуть продовжувати допомагати вічно ... зараз ми допомагаємо їм більше, ніж нам би хотілося", -  сказав один дипломат НАТО в Брюсселі, який говорив на умовах анонімності.

Зараз в Афганістані знаходяться 14 тисяч коаліційних військових, у порівнянні з близько 140 тисячами кілька років тому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: