Росія ризикує повторити у Сирії афганський досвід – Могеріні

Четвер, 29 жовтня 2015, 13:47

Росія ризикує опинитися в пастці на зразок афганської кризи, якщо не буде допомагати планувати політичний перехід в Сирії.

Про це заявила верховний представник ЄС з зовнішньої і безпекової політики безпеки Федеріка Могеріні, повідомляє Guardian.

"Я вважаю, що Росія усвідомлює ризик опинитися в пастці в Сирії на зразок сценарію в Афганістані, якщо вона не буде ефективно співпрацювати у запуску політичних процесів. Росія ризикує налаштувати проти себе велику арабську громаду мусульман всередині Росії і бути втягнутою в протистояння між сунітами і шиїтами", - сказала Могеріні.

Вона сказала, що потенційна присутність російських мусульманських бойовиків серед джихадистів в Сирії стане серйозною проблемою безпеки, коли вони повернуться додому.

"Я думаю, що росіяни дуже чітко бачать, що, незважаючи на їх потужну військову присутність ... їхній інтерес в тому, щоб активно підштовхувати початок політичного процесу", - додала вона.

29 та 30 жовтня у Відні відбудуться переговори на рівні міністрів закордонних справ десятка держав, щоб спробувати знайти консенсус щодо політичного врегулювання конфлікту в Сирії. На переговорах 30 жовтня буде вперше присутній і Іран.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.