Єврокомісія розслідує порушення прав мігрантів в Угорщині

Четвер, 10 грудня 2015, 14:47

Єврокомісія  розпочала попереднє розслідування щодо змін у угорському законодавстві відносно мігрантів, які, на думку ЄК, порушують положення загальноєвропейського законодавства у цій сфері.

Про це йдеться у прес-релізі Єврокомісії.

Як повідомляється, Європейська комісія сьогодні розпочала процедуру розслідування відповідності змін в угорському законодавстві щодо надання притулку положенням Директив ЄС щодо порядку надання притулку та щодо права на усний та письмовий переклад.

Також у документі вказується, внаслідок попередньої перевірки змін до законодавства Угорщини щодо біженців та перевірки фактів відмови Угорщиною у наданні притулку, яку провела Єврокомісія, було встановлено, що угорська влада, можливо, порушує базові права мігрантів на захист та політичний притулок.

Так, в ЄК підозрюють, що угорська влада, яка "фактично примушує заявників залишити територію країни до закінчення строку подання апеляції на рішенні про відмову у наданні притулку", порушує право біженців на справедливий суд.

В Єврокомісії також стурбовані тим, що часто під час прискореного розгляду прохань про надання притулку, мігрантам не забезпечується право на письмовий переклад, що призводить до порушення права на захист.

Як наслідок цих побоювань, комісія сьогодні розпочала попереднє розслідування, про що повідомила уряд Угорщини відповідним листом і направила офіційний запит про отримання офіційного роз'яснення уряду Угорщини щодо своїх дій відносно мігрантів.

Відтак, в угорської влади є два місяця на те, щоб відповісти на запит ЄК. У тому випадку, якщо Угорщина не дасть офіційної відповіді, або пояснення не задовольнять Єврокомісію, то вона має право почати наступний крок з розслідування можливих порушень, надіславши Угорщині "аргументовану думку". В разі необхідності, ЄК також може подати на Угорщину до суду ЄС.

Як відомо, Угорщина - одна з тих країн, де проти мігрантів застосовується жорсткі обмеження.

Також уряд цієї країни від самого початку виступав проти розподілу мігрантів серед країн ЄС і подав позов до суду ЄС у Люксембурзі з наміром оскаржити план Єврокомісії щодо розподілу біженців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.