Вибори у Франції: партія Саркозі виграла в 7 округах, "Нацфронт" - у жодному

Понеділок, 14 грудня 2015, 08:00

Правоцентристи під керівництвом Ніколя Саркозі у другому турі місцевих виборів у Франції здобули перемогу в семи округах, включно зі столичним.

Про це повідомляє видання Le Figaro, посилаючись на дані підрахунку майже всіх голосів.

Так, республіканці здобули перемогу північних регіонах, де у першому турі виграв ультраправий "Національний фронт". Зокрема, у Нор-Па-де-Кале, поразки від правоцентристського кандидата зазнала онука засновника "Національного фронту" Маріон Мерешаль Ле Пен.

Слід зазначити, що партія Саркозі здобула перемогу і в столичному регіоні Іль-де-Франс, до якого входить Париж.

Соціалістична партія президента Франсуа Олланда отримала п’ять округів.

Інфографіка Le Figaro 

На Корсиці перемогу отримав кандидат місцевої націоналістичної партії. Поки немає остаточних результатів по островах Мартініка і Гваделупа, очікується, що вони залишаться за лівими.

В цілому по країні, республіканці отримали більше 40% голосів, соціалісти – 29%, за партію Ле Пен проголосували трози більше 27%.

Явка на виборах склала трохи більше 41 %, що значно менше ніж у першому турі, коли явка перевищила 50%.

Як зазначалося, провал "Національного фронту" забезпечило, зокрема, рішення соціалістів відкликати своїх кандидатів на північному сході країни, де партія Ле Пен мала найбільшу підтримку.

Через це прибічники соціалістів голосували за правоцентристів, аби запобігти перемозі ультраправих.

 Лідер "Національного фронту" Марін Ле Пен вже визнала поразку, заявивши, що її партія потроїла кількість своїх представників в місцевих парламентах і стане потужною опозиційною силою.

Прем’єр Франції Мануель Валльс подякував виборцям, які "вчинили дуже сміливо, відповівши на заклик заблокувати ультраправих", і додав, що не відчуває "полегшення і тріумфу".

Як повідомляла Європейська правда, після першого туру партія Марін Ле Пен отримала близько 27,96% голосів та перемогла в 6 з 13 адміністративних округів. Республіканці, очолювані екс-президентом Ніколя Саркозі отримали 26,89%. На третьому місці опинилася Соціалістична партія нинішнього президента Франції Франсуа Олланда з 23,33%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.