Швеція відмовилася надсилати винищувачі для боротьби з ІДІЛ

Четвер, 17 грудня 2015, 12:52

Керівництво Швеції відмовилося від ідеї відправити винищувачі Jas Gripen на Близький Схід вперше з 2011 року для боротьби з "Іслаською державою" в рамках міжнародної коаліції.

Про це заявила міністр закордонних справ Маргот Вальстрем, повідомляє The Local.

"Основні причини полягають у тому, що це питання досі знаходиться в "сірій" правовій зоні. Рішення може змінитися, якщо буде дуже чіткий мандат ООН. Але поки що все це не врегульовано міжнародним правом", - сказала Вальстрем.

Проте вона сказала, що Швеція хотіла б запропонувати військово-транспортні перевезення для Франція. "Це затратно і в той же час це дійсно важливо для логістики, так що це істотний внесок", - сказала Вальстрем.

Вона також сказала, що Франція просила Швецію про постачання зброї, але, за словами міністра, запит буде оцінюватися після Нового року, щоб визначити, чи відповідає він шведському законодавству щодо експорту.

Прем’єр-міністр країни Стефан Льовен підтвердив, що місяць тому його країна отримала прохання про допомогу з Франції після терористичних нападів в Парижі 13 листопада. "Ми не воюємо, але ми стоїмо разом з Францією і ЄС", - сказав він.

Опозиційні шведські партії різко розкритикували рішення уряду не втручатися у конфлікт на Близькому Сході.

Раніше повідомлялося, що США звернулись до Швеції, Фінляндії та Норвегії з проханням долучитися до боротьби проти ІДІЛ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: