Сенат Польщі затвердив закон про Конституційний суд, розкритикований ЄС

Четвер, 24 грудня 2015, 11:14

Сенат Польщі прийняв без змін поправки до Закону про Конституційний суд авторства правлячої партії "Право і справедливість". "За" проголосували 58 сенаторів, 28 були проти, один – утримався.

Про це повідомляє Польське радіо.

Засідання Сенату тривало більше дев’яти годин і закінчилося о четвертій ранку. Спершу сенатори ставили питання доповідачам комітету, пізніше - міністрові юстиції. Тепер поправка до Закону про КС потрапить до президента Анджея Дуди.

У вівторок цей закон був прийнятий Сеймом Польщі, незважаючи на багатотисячні акції протесту в країні і гостру критику з-за кордону.

Відповідно до положень зміненого закону, Конституційний Суд розглядатиме скарги в порядку їх надходження. Вироки повинні прийматися більшістю в 2/3 голосів суддів,а в багатьох випадках у повному складі суддів з 13 людей.

Прийнятий законопроект, як вказували Державна рада судочинства Польщі, адвокатура і Гельсінський фонд з прав людини, містив немало неконституційних положень.

Як повідомлялося, Єврокомісія занепокоєна рішенням Польщі обмежити повноваження Конституційного суду і направила відповідного листа польській владі.

Раніше дії польської влади вже отримали негативну оцінку в Європарламенті. Зокрема, президент ЄП Мартін Шульц заявив, що події в Польщі мають "характер державного перевороту".

19 грудня тисячі поляків вийшли на вулиці більше десятка польських міст для того, щоб виступити проти дій нової влади.

Зокрема, мітингувальники висловлювали незгоду зі скандальним зміщенням з посад суддів Конституційного суду, призначеного попереднім складом парламенту перед закінченням його каденції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.