МЗС висловив протест через візит чеських депутатів в окупований Донецьк

П'ятниця, 15 січня 2016, 14:20

Міністерство закордонних справ України висловило протест через неузгоджений візит депутатів-комуністів із Чехії до окупованого Донецька.

Про це йдеться в коментарі МЗС, опублікованому на сайті відомства.

"МЗС України звертає увагу, що ця поїздка не була погоджена з українською стороною та здійснена з порушенням норм українського законодавства, які регламентують порядок в’їзду в Україну.

До порушників будуть застосовані передбачені законом обмеження", - йдеться у повідомленні.

В МЗС при цьому закликали чеську владу публічно відмежуватися від подібних провокацій, які ми "розцінюємо як вияв неповаги до державного суверенітету України та нехтування офіційною позицією Чехії та ЄС щодо засудження агресії РФ проти України".

14 січня два депутата нижньої палати чеського парламенту від Комуністичної партії Зденек Ондрачек і Станіслав Маковик прибули в окупований Донецьк. Метою їх триденного візиту є нібито ознайомлення з наслідками бойових дій, гуманітарною ситуацією, спілкування з мирними жителями.

Слід зазначити, що депутат Ондрачек у грудні був оголошений персоною нон грата і не впущений в Україну.

Зазначимо, що партія КПЧМ, в яку входить Ондрачек, максимально перешкоджала голосуванню в чеському парламенті щодо угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Ондрачек є колишнім співробітником чехословацької Служби національної безпеки. В інтерв'ю чеським ЗМІ він зізнавався, що брав участь у розгоні демонстрації в Празі в 1989 році.

На своїх сторінках у соцмережах він переживає за долю Маріуполя, "оточеного військами Правого сектора, де забороняють говорити російською".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.