Президент Євроради сподівається на досягнення угоди по Британії до кінця тижня

Понеділок, 15 лютого 2016, 17:05

Президент Європейської ради Дональд Туск сподівається, що Велика Британія та інші країни ЄС досягнуть угоди, яка дозволить залишити Сполучене Королівство в ЄС, на саміті в Брюсселі в кінці тижня.

Про це повідомляє Reuters.

Про це Туск заявив після зустрічі з президентом Франції Франсуа Олландом у Парижі. Відповідаючи на питання, чи варто очікувати досягнення згоди між переговорниками наприкінці цього тижня у Брюсселі, він відповів: "Я сподіваюся".

Британський прем'єр-міністр Девід Кемерон сподівається повернутися з саміту європейських лідерів у четвер і п'ятницю в Брюсселі з пакетом реформ ЄС, які він може показати британцям як аргумент для того, щоб вони проголосували за збереження Британії в ЄС.

В понеділок 15 лютого Кемерон ввечері має зустрітися президентом Франції Франсуа Олландом з цього питання.

Британські та ЄС переговірники вже домовилися про значну частина пакету реформ, але гострі політичні питання, зокрема щодо міграції, наразі залишаються невирішеними.

Франція прагне гарантії того, що Велика Британія не отримає право вето на рішення щодо більш глибокої економічної та політичної інтеграції в рамках єврозони, кажуть дипломати.

Велика Британія каже, що не шукає такого вето і виступає за подальший розвиток валютної зони, але не планує приєднатися до євро і хоче гарантій того, що країни єврозони не нав'язуватимуть правила фінансового регулювання лондонському Сіті.

Джерела видання в ЄС вказують на те, що Туск і Олланд "пройшлися" по всім невирішеним політичним питанням, проте наразі, попри певні успіхи, багато питань потрібно ще вирішувати.

Нагадаємо, 2 лютого президент Європейської ради Дональд Туск представив план збереження Великої Британії в Євросоюзі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.