Британія та ЄС домовились щодо механізму блокування небажаних законів

Вівторок, 2 лютого 2016, 07:55

Велика Британія досягла угоди з Європейським Союзом щодо механізму блокування небажаного законодавства ЄС. Угода стосуватиметься тільки новиз законів, а не тих, що вже діють.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерело в офісі прем'єр-міністра Девіда Кемерона.

Президент Європейської ради Дональд Туск у вівторок опублікує проект пропозицій щодо реформ у ЄС, розроблений, щоб задовольнити низку вимог, висунутих Британією напередодні запланованого референдуму про членство країни в ЄС.

У проект тексту, який ще має бути узгоджений усіма державами-членами, будуть включені юридично обов'язкові положення, що дозволяють групі з 55% або більше держав-членів або припинити дію певного закону ЄС, або вимагати його змін.

"Цей прорив забезпечить, щоб голоси національних парламентів були почуті в Брюсселі", - сказав співрозмовник агентства.

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія готова піти на поступки Великій Британії і дозволить обмежити виплати компенсацій трудовим мігрантам з ЄС.

Як відомо, вимоги Британії щодо реформи ЄС поділені на чотири блоки, кожен з яких має свою назву: економічне врядування, конкурентоздатність, суверенітет та імміграція.

Найбільш суперечливою серед вимог Британії, на яку не згодні в ЄС, є обмеження міграції в рамках спільноти. Зокрема, з цією метою Кемерон запропонував надавати мігрантам з ЄС доступ до британських пільг лише через чотири роки їх праці в Британії.

З такими вимогами Британії категорично не погоджувались країни Східної Європи, значна кількість громадян яких працює у Великій Британії на постіній основі і користується пільгами щодо оподаткування, які прописані у британському законодавстві.

Тому в ЄС наголошують, що така пропозиція не торкнеться тих громадян Польщі, Румунії, як вже працюють у Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.