Росія подасть запит на проведення спостережного польоту над США

Понеділок, 22 лютого 2016, 17:12

Росія подасть запит на дозвіл почати польоти розвідувальних літаків, оснащених потужними цифровими камерами, над територією США.

Про це повідомляє Associated Press.

Росія і США підписали договір про "відкрите небо", який дозволяє спостережні польоти над усією територією всіх 34 держав-членів для сприяння прозорості військової діяльності і допомоги у моніторингу над озброєнням.

Однак співробітники американської розвідки і військові чиновники стурбовані, що Росія використовуватиме техніку для збору розвідданих про США.

Росія офіційно попросить консультативну комісію з "відкритого неба", що базується у Відні, допустити до польотів повітряні судна, оснащені високотехнологічними датчиками над територією США.

Цей запит поставить адміністрацію Обами перед вибором, чи дозволяти Росії використовувати високотехнологічне обладнання на своїх розвідувальних літаках у той час, коли Москва, за останніми звітами Держдепу, не збирається виконувати всі свої зобов'язання за договором.

Крім того, запит надійде в один із найнапруженіших періодів російсько-американських відносин з часів закінчення "холодної війни".

"Цей договір став важливим компонентом можливості збору російською розвідкою інформації на території Сполучених Штатів", - написав у листі на початку цього року командир стратегічного командування США адмірал Сесіл Хейні.

"На додаток до обльотів військових об'єктів, росіяни в рамках "відкритого неба" можуть пролітати і збирати дані про важливі об’єкти міністерства оборони і національної безпеки. Шкода від витоку таких даних та витрати на її усунення важко охарактеризувати", - додав Хейні.

Договір зобов'язує кожну країну надавати дозвіл для повітряного спостереження над усією територією країни, але Росія ввела обмеження на спостереження над Москвою, Чечнею і поблизу Абхазії і Південної Осетії.

Російські обмеження також не дозволяють проводити спостереження в Калінінградському анклаві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: