Уряд Словаччини виділить гроші для компанії, повʼязаній з ЄДАПСом

Вівторок, 23 лютого 2016, 09:58

Премʼєр Словаччини хоче виділити гроші компанії RKN Global, діяльність якої повʼязана з консорціумом ЄДАПС, що був під "кураторством" чиновників часів Януковича.

Про це повідомляє Аktuality.

Прем'єр-міністр Роберт Фіцо заявив у суботу, що його уряд погодився виділити €18 млн для маловідомої компанії RKN Global. Ці гроші стануть частиною великого інвестиційного проекту, який компанія планує розпочати у місті Банська-Бистриця. Проект передбачає будівництво фабрики з виробництва електронних документів. Запланований загальний обсяг інвестицій – €89 млн. Передбачається, що буде створено 1200 робочих місць.

Втім, видання відзначає, що виділення грошей маловідомій компанії може свідчити про корупційну складову у цій угоді і висловлюють побоювання, що запланований інвестиційний проект не буде реалізований, а бюджетні кошти будуть розкрадені.

За інформацією словацьких журналістів, компанія RKN Global, офіс якої знаходиться в Дубаї, повʼязана зі скандально відомим українським концерном ЄДАПС, діяльністю якого "опікувалися" українські чиновники, близькі до екс-президента України Віктора Януковича.

Один з них, Віталій Грицак нині тепер партнером Sun Capital Investments, яка була заснована у січні 2014 року у місті Банська-Бистриця. Саме у цьому місті RKN Global планує реалізувати свій проект. 

Віталій Грицак є братом Василя Грицака, який раніше був заступником голови міграційної служби України.

Саме Василя Грицака ЗМІ вважають ключовим лобістом компанії ЄДАПС

Словацькі журналісти встановили, що компанія RKN Global тісно співпрацювала з українськими компаніями, які були частиною ЄДАПСу. Ці компанії були "технологічними партнерами" RKN Global.

Уряд відповів на критику журналістів, і заявив, це політична кампанія напередодні парламентських виборів, які мають відбутися у Словаччині 5 березня.

В словацькому уряді зазначають, що RKN Global не є українською компанією і вказують, що державні гроші будуть виділені лише після того, як зарубіжна компанія здійснить перші інвестиції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.