Суд у США відмовився розглядати справу власників ЄДАПСу, що робив паспорти в Україні

Вівторок, 5 травня 2015, 15:52

Сполучені Штати Америки ще минулого року висунули звинувачення у корупції представникам концерну ЄДАПС, який донедавна був українським монополістом з виготовлення захищених документів, в тому числі паспортів України для виїзду за кордон.

Про це йдеться в розслідуванні Deutsche Welle, яке посилається на сканкопію звинувачувального акту.

У справі проходять троє звинувачуваних – головний вигодонабувач (кінцевий власник) ЄДАПС Юрій Сидоренко, його племінник Олександр Васильєв, а також посадовець ІКАО (структура ООН, що опікується стандартами цивільної авіації) Мауріцио Сициліано.

В Україні ЄДАПС відомий тим, що протягом тривалого часу був монополістом з виготовлення голографічних захисних елементів. Також ключовий лобіст ЄДАПАС, на той момент народний депутат, згодом – заступник глави ДМС Василь Грицак домігся ухвалення закону "Про демографічний реєстр", який запроваджував 17 видів біометричних документів (від водійських прав до соціальних карток) та зобов’язував державу ввести в дію єдиний реєстр біометричних даних громадян.

Минулого року ЄДАПС був позбавлений паспортної монополії, однак пролобійований ним закон досі критикують українські правозахисники.

Між тим претензії Сполучених Штатів стосуються іншого епізоду.

Правоохоронні органи США звинувачували Сидоренка та Васильєва у тому, що вони упродовж 2005-2010 років платили хабарі Сициліано, який відповідав в ІКАО за проекти, пов’язані з машинозчитуваними документами. Як стверджують слідчі, в обмін на свою допомогу в лобіюванні ЄДАПСу Сициліано отримував "чорну" зарплатню на суму від $3 тис. до $5 тис. щомісяця, а також допомогу у працевлаштуванні свого сина у структурах ЄДАПС в Об´єднаних Арабських Еміратах, де проживали Сидоренко і Васильєв.

Основним доказом у справі стало електронне листування Сициліано та власників ЄДАПС, а також свідчення колишнього співробітника консорціуму. Американські слідчі з дозволу суду упродовж декількох років моніторили листування підозрюваних через сервіс GMAIL, а також у мережі Facebook, сервери яких розташовані в США.

Наводяться фрагменти листування, в яких Сициліано домовляється з представниками ЄДАПС про грошові виплати.

Водночас американській прокуратурі не вдалося довести справо до обвинувального вироку – адвокати звинувачуваних довели, що справа не підсудна американському суду, оскільки злочин не був вчинений в Штатах, не зачіпав американські компанії, а жоден зі звинувачених не має громадянства США. Прокурор намагався обґрунтувати причетність до справи тим, що США щороку виділяють багатомільйонні внески на фінансування ІКАО, але суд вирішив, що цей доказ не є достатнім.

21 квітня з в’язниці в Швейцарії було звільнено Олександра Васильєва. Мауріцио Сициліано також вийшов на свободу. Юрія Сидоренка під час слідства не було затримано – він вирішив не виїздити за межі ОАЕ, а ця країна не має угоди про екстрадицію з США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.