У Польщі пропонують забрати у ґданського аеропорту ім’я Лєха Валенси

Вівторок, 23 лютого 2016, 19:16

Депутат польського Сейму від правлячої партії "Право і справедливість" Анджей Яворський вимагає змінити назву аеропорту у місті Гданськ, який носить ім’я екс-президента Польщі Лєха Валенси.

Про це повідомляє Польське радіо.

Назву аеропорту, на думку Яворського, треба змінити через оприлюднення нових документів, які проливають світло на можливу співпрацю Валенси зі спецслужбами комуністичної Польщі у 1970-і роки.

Яворський пропонує меру Ґданська Павелу Адамовичу, аби той оголосив локальний референдум, і мешканці міста самі вирішили, чи вони хочуть щоб їх повітряний порт носив ім’я людини, яка співпрацювала з комуністичною службою безпеки.

У вівторок після обіду на офіційному профілі президента Польщі Анджея Дуди у мережі Twitter з'явилася інформація, що польський лідер підтримує ініціативу депутата Яворського змінити ім'я аеропорту через скандал довкола Валенси.

 

Щоправда, через кілька хвилин після публікації твіт був видалений.

Ім’я Лєха Валенси було присвоєно ґданському аеропорту у 2004-му році. Сьогодні це третій за обсягом пасажиропотоку аеропорт в Польщі.

Нагадаємо, серед документів, вилучених працівниками Інституту національної пам’яті Польщі та правоохоронцями в будинку генерала Чеслава Кіщака, було знайдено теку, підписану "Лех Валенса. Болєк", що, на думку експертів, доводить співпрацю колишнього президента зі спецслужбами.

На думку експертів, документи є оригінальними і охоплюють період з 1970 по 1976 рік.

Сам засновник "Солідарності" Лех Валенса заявив, що "не співпрацював зі спецслужбами", але "зробив помилку" і "не може розкрити правди", а також очікує, що "це зробить винуватець ситуації".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.