Конституційний суд Молдови відхилив ініціативу про прямі вибори президента

Понеділок, 29 лютого 2016, 14:58

Конституційний суд Молдови дав негативний висновок щодо проекту змін до Конституції, запропонованого Партією Соціалістів і Ліберально-демократичною партією.

Про це повідомляє видання Newsmaker.

Так, представники соціалістів і ліберальних демократів вимагали внести поправки до Конституції про прямі вибори президента.

Автори ініціативи включили умови, згідно з якими президент може бути відправлений у відставку, — "у разі вчинення тяжких дій, що порушують норми Конституції".

Автори запропонували, щоб факт вчинення подібних дій встановлював Конституційний суд і Вища судова палата. Однак КС вирішив, що це порушує ліміти перегляду Конституції.

Суд прийшов до висновку, що поняття "відставка з посади" за тяжкі порушення Конституції може призвести до плутанини і двозначності. Як заявив КС, існує різниця між політичною і кримінальною відповідальністю президента.

Також КС підкреслив, що проект перегляду Конституції повинен стосуватися не тільки порядку обрання та відставки президента, а також сприяти вирішенню ключових проблем країни. Зокрема, стосуватися вибору системи управління, чіткого встановлення повноважень президента, прем'єра і спікера, а також принципу взаємної довіри та співробітництва між усіма гілками влади.

Як повідомлялося, понад 83% громадян Молдови підтримують обрання президента прямим голосуванням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.