Україна так і не отримала запит на дані радарів по MH17 - нідерландські ЗМІ

Середа, 3 лютого 2016, 08:48

Український уряд за весь час з моменту катастрофи літака "Малайзійських авіаліній" рейсу MH17, який був збитий над Донецькою областю, так і не отримав від Ради безпеки Нідерландів запит щодо надання первинних радіолокаційних даних польоту.

Про це заявив колишній перший заступник Міністра інфраструктури України Володимир Шульмейстер у коментарі голландському виданню AD.nl.

"Якби ми отримали такий запит, ми, звичайно, надали б дані", - сказав Шульмейстер.

Дані радара протягом декількох місяців були предметом обговорення після того, як слідча група в підсумковому звіті про MH17 заявила, що не отримала цю інформацію від України.

Українська РЛС нібито була закрита на технічне обслуговування, у всякому випадку так каже дослідницька група.

Шульмейстер дуже здивований цим поясненням. "Я був приголомшений, коли я прочитав остаточну доповідь слідчої групи. Я на 100% упевнений, що у нас не було такого запиту. Я був у комітеті, який займається всіма питаннями, що стосуються MH17 від імені уряду. У цьому комітеті я сидів поруч із заступником прем'єр-міністра, керівником Украероруху та української науково-дослідної групи. Ми мали всі запити про надання інформації. Там ніколи не було запиту про необроблені радіолокаційні дані", - сказав він.

Шульмейстер відзначив, що не знає, чи існували такі дані і чи є вони досі, але, за його словами, голландці завжди можуть відправити ще один запит: "Якщо дані існують, то Нідерланди, звичайно, можуть їх отримати".

Колишній чиновник зазначив, що не знає, як вийшло таке непорозуміння із голландською стороною. "Це може бути тільки прохання до армії, це дані військових. Наша комісія і близько їх не складала", - додав він.

Інформація голландської Ради безпеки дійсно вказує на те, що інформація мала надійти від військових: "В кінці березня 2015 року команда направилася до України з метою отримати дані первинних радіолокаційних даних і документи від військових керівників", - йшлося у доповіді голландців щодо MH17.

Первинний радіолокатор, на відміну від вторинного, може виявити літак або невідомі літаючі об'єкти, навіть якщо вони не обладнані радіолокаційним маяком. На необроблених зображеннях також можуть бути знаки, які вказують на запуск ракет.

Під час слухання в парламенті Нідерландів експерт із радарів заявив, що було "дуже незвичайним" і "дивним", що всі чотири радіолокаційні станції в Україні одночасно проходили технічне обслуговування.

Як повідомлялося, 13 жовтня Ради безпеки Нідерландів оприлюднила фінальний звіт щодо катастрофи MH17.

За висновками експертів, літак Boeing-777 авіакомпанії "Малайзійські авіалінії" був збитий над Донецької областю в липні 2014 року ракетою, запущеною російським зенітно-ракетним комплексом "Бук".

Родичі загиблих в авіакатастрофі вимагають від прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте запустити міжнародну кампанію з отримання радіолокаційних знімків, які можуть допомогти визначити, звідки була випущена ракета, що збила літак.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.