Європа невчасно "втомилася від України" - заява французьких експертів

Четвер, 4 лютого 2016, 11:04

Після того, як 1 лютого на французькому телеканалі Canal+ був продемонстрований пропагандистський фільм про Україну, журналістське і експертне середовище Франції відреагувало на подію і розкритикувало режисера фільму Поля Морейру, який відверто маніпулює фактами на догоду російській пропаганді.

Так, у заяві французького аналітичного центру Synopia, який складається з провідних аналітиків Le Figaro, France 24, провідного французького Інституту вивчення політики (Institut d'Études Politiques de Paris або Sciences Po) та низки європейських дипломатів вказується, поява таких фільмів свідчить про те, що Європа, схоже, невчасно "втомилася від України" і це ставить під загрозу європейську безпеку.

Автори тексту вказують на те, що напруга у відносинах між ЄС та РФ досягла найвищого ступеню з часу розпаду СРСР, у той час як в Угорщині та Польщі проявляються ознаки авторитаризму і тому зараз не час забувати про Україну.

"Тим не менше було б неправильним залишати Україну на самоті, закриваючи очі, бо тому що так зручно, або через боягузтво. Саме через те, що частина проблем які потрясають  європейський континент знайдуть своє вирішення в Україні, як ніколи важливо долучитися до цього саме зараз", – йдеться у заяві.

Експерти стверджують, що вирішення конфлікту в Україні має стати наріжним каменем для забезпечення безпеки у Європі.

"Без Києва неможливе покращення відносин ЄС-РФ, без покращення російсько-європейських відносин немає основи для сусідських держав розвиватися в хороших умовах", – підкреслюють експерти.

Насамкінець провідні аналітики закликають європейців не забувати про Україну.

"Європейці, пробудіться! Те, що відбувається в Україні, також є частиною нашої спільної долі і нашої здатності долучитися, у будь-якому вигляді, до вирішення проблем країни-партнера поза межами перспективи негайного приєднання", – резюмують автори заяви.

Нагадаємо, фільм Поля Морейри, який розповідав про події в Україні 2013-2014 років, вийшов на телеканалі Canal+ 1 лютого о 22:30 за місцевим часом.

Фільм відзнятий у дусі російської пропаганди та покликаний розповісти про "екстремістські націоналістичні батальйони в Україні, які стали загрозою для уряду", а також про "криваву бійню в Одесі".

Спочатку про пропагандистську стрічку стало відомо через статтю в Le Monde, де її також піддали жорсткій критиці. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.