Вибори в Німеччині: праві популісти проходять ще до трьох парламентів земель

Понеділок, 14 березня 2016, 08:16

Правопопулістська партія "Альтернатива для Німеччини" (АдН) проходить на виборах до Ландтагів трьох федеральних земель Рейнланд-Пфальц, Баден-Вюртемберг та Саксонія-Ангальт.

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

За наявними даними екзит-полів, проведених на замовлення телекомпанії ARD, праві популісти здобувають на виборах до Ландтагу Рейнланд-Пфальц майже 11 відсотків й посідають третє місце. Натомість, згідно з екзит-полом, проведеним на замовлення телеканалу ZDF, вони набирають 10,2 відсотка.

У Баден-Вюртемберзі згадана політична сила здобуває 14,9 відсотка. Таким чином праві популісти здобувають третє місце. За даними, оприлюдненими ZDF, АдН має 14,7 відсотка.

У земельному парламенті землі Саксонія-Ангальт праві популісти стають другою за потужністю політичною силою. "Альтернатива для Німеччини" набирає, згідно з опитуваннями на замовлення ARD майже, 23,1 відсотка. Екзит-пол, проведенний на замовлення телеканалу ZDF, говорить про 21,8 відсотка для правих популістів.

Якщо дані екзит-полів підтвердяться, успіх правих популістів може істотно ускладнити партіям, які здобули більшість до ландтагів, процес формування правлячої коаліції, адже решта партій рішуче виключили створення коаліції з АдН.

АдН не змогла подолати прохідний 5-відсотковий бар'єр під час голосування до Бундестагу 2013 року, здобувши 4,7 відсотка. Але вже у лютому 2014 року під час голосування до Європарламенту праві популісти здобули 7,1 відсотка. Відтоді ця партія святкує перемогу за перемогою на земельних виборах, а іноді й з двозначними показниками підтримки. Так, 2014 року за АдН віддали свій голос 9,7 відсотка виборців у Саксонії, 10,6 відсотка виборців у Тюрінгії та 12,2 відсотка у Бранденбурзі. За результатами виборів до місцевого парламенту у Гамбурзі АдН узяла 6,1 відсотка голосів, а у Бремені - 5,5 відсотка голосів.

На місцевих виборах, що відбулися тиждень тому у федеральній землі Гессен, права політсила вперше пройшла до місцевих рад. АдН здобула більше 13 відсотків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: