Депутати затвердили рекомендації місії Європарламенту щодо реформування Ради

Четвер, 17 березня 2016, 18:44

Верховна рада України затвердила рекомендації місії Європейського парламенту щодо внутрішньої реформи і підвищення інституційної спроможності українського парламенту.

Відповідну постанову (№4219) підтримали 240 народних депутатів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Прийняті рекомендації передбачають проведення погоджувальних рад керівників парламентських фракцій, груп і комітетів в закритому для ЗМІ режимі.

Крім того, в календарний план роботи сесії Верховної Ради повинні бути введені так звані "змішані тижні", в ході яких відведено час на пленарні засідання парламенту, роботи в комітетах, комісіях, фракціях.

Також повинні бути внесені зміни до регламенту Ради в частині гарантування достатньої кількості часу для розгляду законопроектів у комітетах.

Крім того, в рекомендаціях пропонується передбачити голосування за звичайні закони простою більшістю голосів парламентаріїв за умови наявності кворуму. Вимоги щодо абсолютної більшості голосів повинно бути збережено для прийняття особливих законів виняткової важливості, перелік яких повинен бути визначений з урахуванням міжнародної практики.

Пропонується також розробити чіткі інструкції для народних депутатів щодо предмета та можливих тем депутатських запитів і звернень.

"У структурі Верховної Ради України наступного скликання пропонується передбачити меншу кількість комітетів (орієнтовно – 20), які повинні чітко співвідноситися зі сферами відповідальності міністерств", – сказано в рекомендаціях.

Згідно з прийнятим парламентом постанови, повинна бути створена робоча група для підготовки та сприяння реалізації плану заходів по посиленню інституційної спроможності Верховної Ради і впровадження рекомендацій місії Європарламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.