У комітеті Пашинського обіцяють змінити закон про конфіскацію за вимогами РЄ

Понеділок, 11 квітня 2016, 14:17

Комітет Верховної ради з питань національної безпеки і оборони, очолюваний депутатом від "Народного фронту" Сергієм Пашинським, обіцяє доопрацювати законопроект №4057 про позасудову конфіскацію згідно із зауваженнями Ради Європи.

Про це йдеться у заяві на сайті комітету.

Повідомляється, що 8 квітня представники Офісу Ради Європи в Україні передали до комітету український переклад офіційного висновку Генерального директорату з прав людини і верховенства права щодо законопроекту №4057, підготовлений експертом в галузі прав людини професором Джеремі Макбрайдом.

"У висновку акцентується увага на положеннях, які потребують доопрацювання з метою гармонізації законодавства України із законодавчими нормами та стандартами Європейського Союзу, які врегульовують питання конфіскації активів до винесення вироку суду та загальні питання захисту прав людини та її основоположних свобод", - йдеться у повідомленні.

 "Одночасно, форма та спосіб внесення на розгляд Верховної Ради України остаточно погодженої з експертами правової конструкції потребує додаткового узгодження з фахівцями та співавторами законопроекту", - додали в комітеті.

Один із авторів законопроекту Іван Вінник у коментарі "Європейській правді" пообіцяв, що комітет врахує всі зауваження Ради Європи під час доопрацювання документу, який вже прийнятий парламентом у першому читанні та наголосив, що "вдячний Раді Європи за коментарі, які дозволять зробити законопроект якіснішим".

Як повідомлялося, Рада Європи оприлюднила коментар, згідно із яким законопроект №4057 про позасудову конфіскацію у разі його прийняття Верховною радою в його теперішньому вигляді суперечитиме багатьом вимогам Європейської конвенції з прав людини та протоколів до неї.

Раніше представництво ЄС в коментарі "Європейській правді" розкритикувало проект, заявивши, що Україна робить кроки до запровадження "жорсткого законодавства... без захисту права на чесний суд та право власності". 

Представництво ЄС нагадало, що в останні місяці Рада затвердила законодавство про спецконфіскацію єврпейського зразка, виконавши тим самим "безвізові вимоги" ЄС. Дипломати вважають, що підхід, запропонований у проекті 4057, погіршує законодавство в даній сфері.

Зі свого боку, комітет Верховної ради з питань національної безпеки і оборони, очолюваний Сергієм Пашинським, закликає прийняти законопроект №4057 про позасудову конфіскацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.