Закон Пашинського про конфіскацію суперечить конвенції з прав людини - Рада Європи

Понеділок, 11 квітня 2016, 12:41

Законопроект №4057 про позасудову конфіскацію у разі його прийняття Верховною радою в його теперішньому вигляді суперечитиме багатьом вимогам Європейської конвенції з прав людини та протоколів до неї.

Про це йдеться у коментарі Генерального директората з прав людини і верховенства права Ради Європи.

У документі відзначається, що зміст положень проекту закону проблематичний у багатьох аспектах.

По-перше, нечітко встановлені застосовні стандарти та правила доказування.

По-друге, ця нечіткість та обмеження у часі, протягом якого повинно бути прийняте рішення за клопотанням про звернення в дохід держави, беззаперечно ускладнить процес захисту від обвинувачення у неправомірному набутті і призведе до несправедливого провадження, такого, що суперечить вимогам статті 6(1) Європейської конвенції.

"Конфіскація також суперечитиме статті 7 Європейської конвенції, якщо внаслідок неї особа матиме більші негативні наслідки, ніж повинна була би на час скоєння злочину. Інакше кажучи, таке покарання можна застосовувати лише за правопорушення, вчинені після прийняття закону, яким передбачене це покарання", - відзначається у коментарі.

По-третє, немає релевантного положення щодо представництва підозрюваного у провадженні зі звернення в дохід держави, з огляду на обставини, за яких відбувається провадження зі звернення в дохід держави, тобто в якому підозрюваний не братиме участі.

"Такі заходи не повинні ґрунтуватись лише на підозрах і мають підлягати ефективним гарантіям судового розгляду, що відповідають вимогам, викладеним вище, зокрема можливості спростування будь-яких презумпцій, таких як та, що майно походить від незаконної діяльності або заплановане для використання для такої діяльності", - відзначають у Раді Європи.

По-четверте, бракує визначеності в аспекті викладення тексту проекту Закону та деяких із використаних термінів, крім того, деякі його положення суперечать одне одному та містять неналежні вказівки щодо проведення провадження.

"Хоча досягнення цілі повернення майна, набутого через кримінальні правопорушення, та доходів від такого майна не суперечить стандартам, напрацьованим у рішеннях Європейського суду, ухвалення проекту закону в його теперішньому вигляді суперечитиме багатьом вимогам Європейської конвенції та протоколів до неї", - зазначили у Раді Європи.

Комітет Верховної ради з питань національної безпеки і оборони, очолюваний Сергієм Пашинським, обіцяє доопрацювати законопроект №4057 про позасудову конфіскацію згідно із зауваженнями Ради Європи.

Нагадаємо, раніше представництво ЄС в коментарі "Європейській правді" розкритикувало проект, заявивши, що Україна робить кроки до запровадження "жорсткого законодавства... без захисту права на чесний суд та право власності". 

Представництво ЄС нагадало, що в останні місяці Рада затвердила законодавство про спецконфіскацію єврпейського зразка, виконавши тим самим "безвізові вимоги" ЄС. Дипломати вважають, що підхід, запропонований у проекті 4057, погіршує законодавство в даній сфері.

Згодом один з авторів проекту Сергій Пашинський (НФ) зробив неправдиву заяву про відсутність критики ЄС на адресу проекту. У відповідь дипміся оприлюднила свій коментар на офіційні Facebook-сторінці та наголосила, що ця критика "є позицією Євросоюзу".

Група депутатів міжфракційного об’єднання "Єврооптимісти" виступила із заявою, що прийняття законопроекту №4057 про позасудову конфіскацію, який ухвалений в першому читанні, суперечить інтересам держави.

Проте комітет Верховної ради з питань національної безпеки і оборони, очолюваний Сергієм Пашинським, все одно закликав прийняти законопроект №4057 про позасудову конфіскацію.

На засіданні комітету було заявлено, що аргументи міжфракційного об’єднання "Єврооптимісти" є необґрунтованими і такими, що не відповідають дійсності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.