В ОБСЄ теж розкритикували закон Пашинського про позасудову конфіскацію

Вівторок, 12 квітня 2016, 18:47

Законопроект №4057 про позасудову конфіскацію у разі його прийняття Верховною радою в його теперішньому вигляді може створити суттєву загрозу для гарантій права власності.

Про це йдеться у експертних висновках Організації з безпеки та співробітництва в Європі, які оприлюднив Центр протидії корупції на своєму сайті.

Експерти ОБСЄ проаналізували даний законопроетк на прохання голови Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Кожем’якіна.

У висновках відзначається, що вказаний законопроект в цілому відтворює загальну концепцію та підходи іншого проекту закону – "Про особливий режим спеціальної конфіскації майна" №3025 (жорстко розкритикований Міністерством юстиції США), не зважаючи на певні текстуальні відмінності.

Також в ОБСЄ вказують на те, що "концептуальні положення законопроекту не можуть бути визнані такими, що відповідають поширеній в країнах-учасницях ОБСЄ практиці поводження із неправомірно-набутим майном або майном, щодо якого не може бути доведення законність походження, а його розмір не відповідає задекларованим доходам власника".

Експерти ОБСЄ також наголошують на тому, що положення законопроекту можуть створити суттєву загрозу порушення як права особи на справедливий суд, так і гарантій права власності в розумінні Європейської конвенції з прав людини.

Раніше повідомлялося, що у комітеті Пашинського обіцяють змінити закон про конфіскацію за вимогами Ради Європи після того, як Рада Європи оприлюднила коментар, згідно із яким законопроект №4057 про позасудову конфіскацію у разі його прийняття Верховною радою в його теперішньому вигляді суперечитиме багатьом вимогам Європейської конвенції з прав людини та протоколів до неї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: