У Меджлісі розкритикували звіт Ради Європи по Криму

Четвер, 21 квітня 2016, 08:47

З критичною оцінкою звіту Ради Європи щодо ситуації з правами людини в Криму виступив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Як повідомляє Deutsche Welle, Чубаров, виступаючи 20 квітня у Страсбурзі на сесії ПАРЄ, назвав звіт великою мірою суперечливим.

"У звіті йдеться про те, що в тимчасово окупованому Криму утисків та переслідувань зазнають окремі не згодні з російським режимом активісти, а не кримські татари як етнічна група. Ми з цим висновком категорично не згодні", - наголосив Чубаров.

Політик підкреслив, що в Криму "до представників жодної релігійної конфесії, окрім татар, які проповідують іслам, в будинки не вриваються правоохоронці", а заборона російською владою діяльності Меджлісу є "найліпшим доказом того, що з боку окупаційної влади проти кримськотатарського народу ведеться політика на знищення".

За словами Чубарова, Україна зацікавлена у міжнародних місіях до Криму, але ці місії мають очолюватися представниками спеціалізованих інституцій.

"Рада Європи має інститут Комісара з прав людини, відповідні комітети, котрі займаються правами людини, і моніторинги від їх імені будуть більш об'єктивними і відповідатимуть реальному стану речей у Криму", - додав Чубаров і розповів, що збирається донести свої оцінки щодо звіту місії РЄ до генсека організації Торбйорна Ягланда.

Водночас, як зазначає Deutsche Welle, керівник РЄ заплановану зустріч з главою Меджлісу скасував.

Як відомо, голова окупаційної прокуратури Криму Наталія Поклонська прийняла рішення про призупинення діяльності Меджлісу кримських татар.

Нагадаємо, 14 квітня Раді Європи оприлюднила свій звіт за результатами візиту місії Ради Європи до Криму. В ньому, зокрема, йшлося про те, що рішення окупаційної влади про визнання Меджлісу кримськотатарського народу "екстремістською організацією" може означати "новий виток репресій проти кримськотатарської громади півострова".

Проте, зазначалося у звіті, наразі не можна говорити, що в Криму є "переслідування кримських татар як етнічної групи".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.