Екс-глава МЗС Чехії: доля Європи вирішиться в Україні

Четвер, 21 квітня 2016, 13:46

Майбутнє Європи залежатиме від долі військового протистояння України та Росії.

Таку думку висловив колишній міністр закордонних справ Чехії і лідер правоцентристської партії ТОР 09 Карел Шварценберг, повідомляє Euromaidanpress.

Під час свого виступу на чеському телебаченні, відповідаючи на питання, чи повернеться Україна в сферу впливу Росії, Шварценберг заявив, що це можливо у тому випадку, якщо Європа не допомагатиме Україні.

"Так, це станеться, якщо ми не будемо приділяти більше уваги тому, що відбувається. Від ситуації в Україні також буде залежати і наше (європейське) майбутнє, бо тоді (у разі повернення України до російської сфери впливу) баланс сил в Європі зміниться...

Враховуючи, що Сполучені Штати поступово йдуть з Європи і звертають свій погляд у бік Тихого океану, я знаю, хто стане лідером в Європі у ХХІ столітті. Я думаю, ви теж це зрозумієте дуже швидко. Не важко помітити, що станеться", – відзначив він.

За словами Шварценберга, рішення Європейської комісії надати безвізовий режим для громадян України є лише символічним жестом, і це не найкраще, що можна зробити зараз. Він наголошує на тому, що Європі набагато важливіше допомогти Україні економічно.

Коментуючи питання санкцій щодо Росії, Шварценберг наголосив на тому, що вони повинні залишатися протягом тривалого періоду, як це було з Іраном. Він підкреслив, що лише у тому випадку, якщо санкції почнуть діяти, можна починати розмову про їх відміну.

"Росія не витримає довгострокових санкцій. Та все ж Росія твердо переконана в тому, що європейські промисловці та інші зацікавлені сторони усіляко атакуватимуть санкції до їх повного скасування, Москва не збирається відступати", – додав він.

Раніше повідомлялося, що дві третини чеських компаній вважають, що уряд країни повинен зробити все можливе, аби санкції проти Росії були послаблені або зняті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.